Overskrifter: Gær
Beskrivelse af Gær
En mikroskopisk svamp, som pimært
anvendes som hævemiddel i brød.
Ølgær og bagerigær er
de mest almindelige gærtyper. Sammen
med ilt omdanner gær sukker til vand
og kuldioxyd. Når gær tilsættes
mel, som er rigt på gluten, bliver
kuldioxyden lukket inde i gluten, hvilket
får dejen til at hæve. Jo lavere
temperaturen er, desto længere tid
vil det tage for dejen at hæve. Gær
bliver aktivt mellen 25¤ og 28¤.
HVAD ER GÆR?
Forside
Generelt om
mikroorganismer
Undervisningsforløb
Ordliste
Svampe er heterotrofe eukaryote. De mikrobiologiske
svampe kan deles op i to grupper: skimmelsvampe,
der er flercellede og aerobe
gærsvampe, der er encellede og fakultative
aerobe.
Gærsvampe kan yderligere deles op
i tre klasser: Ascomytes – ascospore,
som kønnet formering.
Basidiomycetes.
Deuleromycetes – minus kønnet
formering, afvegative, knopskydning.
Gærs formering:
Den lille cirkel viser den ukønnede
formering. Gærcellen formerer sig
ved knopskydning.
Den store cirkel viser den kønnede
formering. Gærcellen danner ascosporer,
som frigives. Sporen smelter sammen med
en anden spore fra en anden gærcelle,
og derved bliver de to sporer til en ny
gærcelle.
Gærsvampe ernærer sig fra let
tilgængelige kulhydrater. De kan leve
som snyltere i jordbunden, på søde
frugter samt i mennesker og dyr.
Gærsvampe er udstyret med enzymer,
der giver mulighed for både aerob
og anaerob energiudnyttelse. Gærsvampen
fortrækker dog, at der er ilt tilstede,
da den får mere energi ud af kulhydraten.
Gæringsprocessen: C6H1206 ==>
CO2 + CH3OH2OH + energi (2 ATP)
Respiration: C6H1206 + 602 ==> 6CO2
+ 6H2O + energi (36 ATP)
Bagegær (Saccharomyces cereviseae)
er en encellet organisme. Den udgøres
af mikroskopiske celler, som er kugleformede
og med en diameter på ca. 10 mikrometer
(=1/100mm). Som hovedregel formerer bagegær
sig ved knopskydning (ukønnet), men
under specielle omstændigheder danner
den fire celler (spore) inden for en enkelt
celle. Disse sporer kan hver for sig give
ophav til nye gærceller.
Den enkelte gærcelle er omgivet af
en tyk cellevæg, og i cellens indre
findes en cellekerne, som indeholder den
genetiske information.
For gærsvampens vedkommende er man
ikke i stand til at give et entydigt svar
på spørgsmålet om de
er primitive eller reducerede. Forstenet
materialer af svampe er meget sjældent.
Gærsvampens encellede opbygning tyder
umiddelbart på en oprindelig type.
På den anden side er gærsvampenes
levevis meget specialiceret, nemlig i vid
udstrækning omsætningen af forskellige
koncenterede kulhydrater. Til denne omsætning
er de forskellige gærarter udstyret
med et ofte meget specialiceret enzymapparat,
som ikke umiddelbart kan betragtes som primitivt.
I spørgsmålet om gærsvampene
som primitive eller reducerede typer hælder
de fleste forskere i dag nok til den sidste
mulighed. Men det er et vurderings spørgsmål,
ikke noget der kan bevises.
|